Skift til PC-stil
Her vil vi samle noen nyttige infotråder. Du vil sannsynligvis finne samme info rundt omkring under de forskjellige kategorier på forumet også, men her vil vi prøve å samle informasjonen sånn at den er enkel å finne igjen. Disse trådene vil bli lukket for kommentarer for å holde dem så ryddige som mulig :)
Skriv et svar

Spiring av villfuglblanding "minutt for minutt" :)

01 Apr 2017, 17:24

Smart villfuglblanding egner seg godt til spiring da den inneholder kun hele kornsorter, forskjellige frø (som også finnes i undulatblandinger) og solsikke.
Jeg kjøper den på Kiwi, men har også fått tilbakemelding om at både Spar og Joker har den :)

BildeDag 1:

Jeg tar ønsket mengde i et dørslag (dette er HELT avhengig av hvor mange fugler du har...jeg har 38 ;)
Bilde


Så skyller jeg det godt sånn at det blir fritt for støv
Bilde


Og så tar jeg det i fatet og fyller opp med godt lunkent vann, setter det på benken
til dagen etter
Bilde


Dag 2:
Da er blandingen klar for skylling, ett døgn etter at det ble lagt i vann. Om vannet ser litt gult ut og virker litt "tykkere", så er ikke dette noe farlig. Korn inneholder mye stivelse så det er grunnen :)
Bilde


Tøm i dørslaget og skyll veldig godt med kaldt vann... jeg bruker ikke iskaldt, bare kaldt ;)
Bilde
Det øker en del i volum når det har ligget i vann ett døgn.

Nærbilde... her ser en at det begynner å bli en liten antydning til kime som vil spire. En kan fint gi litt av dette til fuglene etter ett døgn med bløting også :)
Bilde


Etter skylling så tømmes det tilbake i fatet (uten vann i vel og merke), legger over et håndkle og setter det tilbake på benken.
Bilde


Dag 3 :

Jeg skyller en gang i døgnet, men dere som har færre fugler og spirer mindre mengder, bør nok skylle det to-tre ganger i døgnet sånn at det ikke tørker ut. Har en få fugler så er det ikke noe poeng å spire mye av gangen, da dette kun er brukbart å servere i to -tre dager :)

Da har vi kommet til ny skylling. Jeg fyller først kaldt vann i fatet og vasker frøene godt (rører rundt)
Bilde

Så har jeg det i dørslaget og skyller godt.. igjen med kaldt vann. Lar det renne av godt før jeg har det tilbake i fatet. Nå kan dere tydelig se at det er i ferd med å komme spirer
Bilde


Jeg pleier vanligvis å gi fuglene alt på dette stadiet, men det er ikke noe i veien for å gi litt av det og så la resten stå ett døgn til. Så derfor har pippene fått halvparten i ettermiddag, med oppklippet timian, persille og sitronmelisse. Så skal de få resten i morgen :) Sånn at jeg kan vise hvordan spirene ser ut på 4. dagen.
Dette fikk de i dag.
Bilde

Dag 4
Da har vi kommet til dag fire etter bløtlegging. Blandingen har tørket noe, men det ødelegger ikke spiringen
Bilde


Som i går, så fylles fatet med vann og vaskes, så i dørslag og skylles godt.
Masse fine, hvite spirer :) Det er dag 3 og 4 som disse frøene er mest næringsrike.
Så resten ble servert i dag :)
Bilde

Jeg tror det er alfa og omega å skylle godt og kun bruke et håndkle over sånn at blandingen får luft... ikke bruke tett boks eller plast over :)


LYKKE TIL !Dersom en ønsker å lage "gras" så egner denne villfuglblanding seg også ypperlig til å så i jord for de som har lyst til å prøve det. En får kjøpt småposer som kalles for kattegress. Dette er kun vanlig korn som spires i jord, og koster ...hvis jeg ikke husker helt feil i utregning vi gjorde en gang, ca 1.000 kr kiloen :stupid:
Skriv et svar