Siste besøk var: Dato/klokkeslett: 01 Jun 2020, 15:03


Tidssone UTC + 1 time
Opprett et nytt emne Svar på emnet  [ 1 innlegg ] 
Forfatter Melding
 Innleggets emne: Om Dansk dominant
InnleggSkrevet: 20 Feb 2010, 09:19 

Registrert: 29 Nov 2009, 13:41
Innlegg: 53
Artikkel fra NT-hobby. Av: Arild Skimmeland

Endelig er det kommet nok en ny undulatmutasjon til Norge.
Etter å ha ventet i flere år på dansk dominant er mutasjonen endelig å finne i Norge. Olav Halvorsen (Halvorsen & Skimmeland) , Beate Jonassen og Rose Lill Jonassen ble eiere av dansk dominant sommeren 2008.

Dansk dominant er en dansk spesialitet. Den er oppstått hos Aksel Nielsen, Hvidovre, Danmark. De oppstod i 1992. Børge Stensrup (Nysted, Danmark) fikk varieteten av Aksel Nielsen og har arbeidet med den siden 1992. Han har undersøkt arveforhold med mer. Børge overlot noen til en annen dansk oppdretter på Jysk. I 2005 fikk tre andre oppdrettere forsøke seg.

Dansk dominant har vært vist på flere lokalutstillinger i Danmark. I 2005 ble de for første gang vist på en landsutstilling i Danmark.

Dansk dominant finnes i 2 former, som enkeltfaktor og som dobbelfaktor. Som enkeltfaktor har den stor likhet med en normaltegnet, men dens vingetegninger er mer åpne. Halefjærene er enten gule eller hvite med litt tegning langs fjærskaftet. Den har normale spots og kroppsfarve.

Som dobbelfaktor har den ingen tegninger, men nesten full kroppsfarge. Det gir en undulat med hvite eller gule vinger.

Det er oppstått mutasjoner som ligner på dansk dominant andre steder i verden. I Australia oppstod den rundt 1992 – men forsvant igjen da den ble tatt for å være ”feilfarget” spangle. En mutasjon lik den i Australia er også oppstått i England, men det er imidlertid ikke den samme som dansk dominant. I Israel er det også en mutasjon som ligner. Den kalles ”Cleartail”.

Det som kjennetegner en mutasjon er at den nedarver stabilt. Dansk dominant har gjort det i mange år. Men dansk dominant har den ulempen at den ligner på spangle. Det har også vært diskusjoner i Danmark om dansk dominant er en egen mutasjon eller ikke. I 2006 ble dansk dominant anerkjent som ny varietet i Danmark.

I Norge finnes det foreløpig noen få eksemplarer av dansk dominant. Nå er det opp til de norske oppdretterne å ta vare på denne mutasjonen. De importerte dansk dominant er relativt små i størrelsen – og det vil derfor kreve innkrysning av kraftige fugler for å bringe opp størrelse og type på mutasjonen. Vi får håpe at det lykkes å etablere mutasjonen i Norge – og at den etter hvert dukker opp på landsutstilling i Norge.

Kilder: Undulater- naturlig pasning. Palle Frejwald Hansen og undulatsiderne.dk


Topp
Avlogget Profil  
 
Vis innlegg fra forrige:  Sorter etter  
Opprett et nytt emne Svar på emnet  [ 1 innlegg ] 

Tidssone UTC + 1 time


Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 2 gjester


Du kan ikke opprette nye emner i dette forumet
Du kan ikke skrive innlegg i dette forumet
Du kan ikke redigere dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke slette dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke laste opp vedlegg til dette forumet

Søk etter:
Gå til forum:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net & kodeki
phpBB.no - Norsk phpBB-support