Siste besøk var: Dato/klokkeslett: 01 Jun 2020, 13:39


Tidssone UTC + 1 time
Opprett et nytt emne Svar på emnet  [ 1 innlegg ] 
Forfatter Melding
 Innleggets emne: Om Spangle
InnleggSkrevet: 20 Feb 2010, 09:31 

Registrert: 29 Nov 2009, 13:41
Innlegg: 53
Artikkelen er skrevet av Arild Skimmeland i samarbeid med Olav Halvorsen.

Halvorsen og Skimmeland har drevet med oppdrett og utstilling av tropefugler i mange år. Siden 2001 har de hatt et tett samarbeid angående oppdrett av utstillingsundulater. De har en rekke mutasjoner. På deres hjemmeside www.undulat.net kan du bli mer kjent med deres fuglehold.

”En gulmasket med rare vingetegninger”.

Spangle oppstod først i undulatens hjemland Australia i 1973. Mutasjonen oppstod under kolonihekking i volieren til Albert Richie, Traralgon i Gippsland, Victoria. Albert Richie var mest interessert i lutino, så disse fuglene ville han kvitte seg med til en dyrebutikk. Melvyn (Merv) Jones , en oppdretter i samme området, fikk høre om disse fuglene. Han fikk kjøpe en undulatunge med gult ansikt og rare vingetegninger. Han kjøpte også broren og faren for den samme summen som dyrehandleren ville gitt- 2 dollar pr. stk. Uheldigvis døde både faren og broren før han fikk avle med dem. Heldigvis overlevde ”den gulmaskede med rare vingetegninger” og ble stamfaren til våre spangle. Det tok tid for Jones å bygge opp stammen. Han startet jo med en undulatunge. Han var ikke kjent med undulat genetikk. Hadde spangle vært en ressesiv (”vikende gener”) mutasjon hadde den vært tapt. Etter hvert brukte han spangle x spangle og fikk sortøyde hvite og gule. (Dobbelfaktor: se senere forklaring) Melvyn hadde 60 spangle i volierene før han søkte hjelp til å finne ut av den nye mutasjonen. Mutasjonen ble dermed ”oppdaget” som ny mutasjon så sent som i 1976, selv om den oppstod i 1973.

Spangle kommer til Europa.

Noen år senere, nærmere bestemt i juni 1980, ble spangle importert fra Australia til Sveits av Rolf Christen. Han bodde for tiden i Australia og dro hjem for å besøke sine foreldre i Sveits. Importen bestod av 12 undulater- 8 av dem var spangle. Han avlet på dem i oktober samme år.

Joe Mannes (Tyskland) kjøpte et par 17. november 1980- de andre ble solgt til Reinhard Molkentin. (Tyskland). Rolf Christen drog tilbake til Australia i mars 1981- det var derfor han overlot fuglene til de to tyske oppdretterne. Jo Mannes forteller at fuglene var veldig små og med små spots. Mannes bestemte seg for et eksperiment. Han parret spanglene med noen av sine beste fugler. Han ble sjokkert over resultatet- fuglene ble bedre raskt bedre i størrelse og type. Han bestemte seg for å fortsette med spangle. Etter 10 år vant han ”Beste motsatt kjønn” og ”Beste ungfugl” i Tyskland. Jo Mannes har fortsatt å vinne med spangle. Hans hvite dobbelfaktor fikk ”Best in Show” i Tyskland i 2004.

Reinhard Molkentin har fått æren for at spangle hurtig ble spredt til det meste av Europa på kort tid. Spangle kom til England ca. 1982. Når tid spangle kom til Norge er ukjent, men det er sannsynlig at det har vært helt i slutten på 80-tallet. Spangle var som tidligere nevnt en liten fugl når den kom. Den ble også kjent som fruktbar. Om det skyldes mutasjonen- eller tilførsel av friskt blod, ja det skal være usagt.

Kjennetegn på spangle.

Spangle kjennetegnes ved at alle tegninger er redusert til tynne streker. Det er kun den ytre kant som er tilbake av de normale tegninger. Spotsene skal egentlig være runde ringer med hvitt i midten. Men spangle har i dag ofte dårlige spots. Det er gjerne bare noen streker der spotsene skulle vært. En annen feil som går igjen er kroppsfarge i tegningene på vingene- eller at de ytre kantene på fjærene er svært svake.Spangle kan stort sett kobineres med alle farger. Men ifølge Palle Frejvald Hansen (Danmark) er det formålsløst å sette den sammen med andre varieteter som påvirker tegningene. Som eksempel nevnes: lysvinger, gråvinger, australskbrogede, danskbrogede, opalin og isabel.. Det finnes en kombinasjon som er svært fin. Det er spangle kombinert med med mørkfaktor og gulmasket. En koboltblå undulat med gult hode og nesten hvite vinger. Disse kalles for ”falsk rainbow”.Enkeltfaktor/dobbeltfaktor.

Spangle kan opptre i enkelfaktor eller dobbelfaktor. De vanlige spangle er såkalt enkeltfaktor. Så når det bare står spangle- ja så mener en enkeltfaktor spangle. Dobbelfaktor spangle har ingen tegninger. Resultatet er en undulat som er enten hvit eller gul. Disse kan forveksles med albino/lutino hvis man ikke kjenner spangle. Ino (albino/lutino) har røde øyner- mens dobbelfaktor spangle har svarte øyner. Dobbelfaktor spangle kamuflerer/dekker en farge. Gule fugler kommer fra grønn serie. Hvite fugler kommer fra blå serie. Dobbelfaktor spangle vil ofte ha et svake fargeflekker på kroppen av den farge som de kamuflerer.Spangle er en såkalt dominant mutasjon. Man vil alltid kunne se om en fugl har ”spangle-gener”- de kan ikke bæres skjult.Parringer med (enkeltfaktor) spangle.

Spangle x normal gir 50% spangle og 50% normale.

Spangle x spangle gir 50% spangle , 25% normale og 25% dobbelfaktor spangle.Parringer med dobbelfaktor spangle.

Dobbelfaktor spangle x normal gir 100% spangle.

Dobbelfaktor spangle x spangle gir 50% spangle og 50 % dobbelfaktor spangle.

Dobbelfaktor spangle x dobbelfaktor spangle gir 100% dobbelfaktor spangle.Spangle og utstilling.

Det er mange meninger om spangle- noen elsker den, andre liker den ikke. Spesielt kan spangle dobbelfaktor være omdiskutert i forhold til utstilling. Noen mener at dette er litt enkel vei til suksess på utstilling, blant annet fordi en trenger ikke tenke på spots. Fuglene kan være laget av flekkete opalin fugler- men ”alt” kamufleres. Spangle har gjort det godt på utstillingar både i Norge og i utlandet.

Hvis du skulle ønske å jobbe med denne mutasjonen ta kontakt- kanskje vi kan hjelpe deg i gang ?

Kilder:

Jo Mannes- The Master Breeder . Gwyn Evans/Dieter Keller 1995

Double Factor Spangles. Ghalib Al- Nasser

Undulater- naturlig pasning. Palle Frejvald Hansen 2003

Wellensittiche. Georg A. Radtke. 1984

www.spanglebudgerigars.co.uk


Topp
Avlogget Profil  
 
Vis innlegg fra forrige:  Sorter etter  
Opprett et nytt emne Svar på emnet  [ 1 innlegg ] 

Tidssone UTC + 1 time


Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 3 gjester


Du kan ikke opprette nye emner i dette forumet
Du kan ikke skrive innlegg i dette forumet
Du kan ikke redigere dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke slette dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke laste opp vedlegg til dette forumet

Søk etter:
Gå til forum:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net & kodeki
phpBB.no - Norsk phpBB-support